www.drsoroush.com

با ما تماس بگیريد    

بازگشت به صفحه اصلی

 

  سروش : تفکر استخوان سوز صوفيانه انديشه حقيقى دين نيست

تهران ، خبرگزارى جمهورى اسلامى ۰۱ / ۰۶ / ۸۳
داخلى.فرهنگى.دانشگاه .تشکلها.تربيت معلم .
 

  "عبدالکريم سروش " محقق و پژوهشگر دينى گفت : تفکرات استخوان سوز صوفيانه انديشه حقيقى دين نيست و بسيارى از عالمان بزرگ نيز بر آن خرده گرفته اند .وى که عصر شنبه در اردوى سياسى-     فرهنگى انجمن اسلامى دانشجويان دانشگاه تربيت معلم با عنوان "سکولاريسم فلسفى وسکولاريسم سياسى"، سخن مىگفت ، اظهار داشت : مفهوم سکولاريسم در جهار محور شامل "تقابل با زهد"، "نفى دخالت روحانيت در امور"، "جدايى دين از حکومت " و "عدم تبيين پديده ها بر طبق مفاهيم دينى" قابل بررسى است .

وى گفت : معناى "تنعم جويى"، و"تارک دنيا نبودن "،درمقابل "زهد"و"صوفىگرى "اولين معناى سکولاريسم است ، در اين تعريف ، سکولاريسم به معناى دنيا گرايى به مفهوم ادا کردن حق زندگى در جهان است .

وى افزود : "با اين تعبير جهان صنعتى کنونى بطور کامل سکولار است که اصل لذت جويى بر آن حاکم است ".

اين استاد فلسفه در سخنان خود گفت : بسيارى از ارزش ها مانند قناعت وتوکل که در دين مطرح است ، معمولا مربوط به دوران تاسيس يک نظام است ، نه دوران استقرار آن . مقوله هاى مانند جهاد، مبارزه و فداکارى متعلق به دوران تاسيس يک نظام است و به همين دليل مجاهدان و شهيدان بزرگ ترين فضيلت را در صدر اسلام داشتند، اما پس از مدتى در نظام اسلامى بتدريج نوبت به علم ، عرفان و فلسفه رسيد".

استاد دانشگاه پرينستون آمريکا جدايى دين از حکومت را سکولاريسم سياسى دانست و تاکيد کرد : جدايى حقوقى در اين مفهوم يعنى آن که حکومت يا حاکمان حق حاکميت خود را از دين و دين دارى برنمىگيرند وهيچ کس به دليل دين ورزى و يا عالم دين و فقيه بودن ، حاکم نمىشود.

وى افزود : معناى دوم سکولاريسم سياسى، جدايى تشريعى ميان دين و حکومت است ، به اين معنا که قوانين جامعه نيز بر اساس هيچ يک از اصول شرعى و دينى شکل نمىگيرد.

سروش گفت : در جهان امروز اين معنا از سکولاريسم را "بىطرفى ايدئولوژيک حکومت " مىنامند که در جوامع پلوراليستى (تکثر گرايى ) بسيار رايج است .

وى درتعريف سکولاريسم فلسفى گفت : اين مفهوم از سکولاريسم به معناى عدم تبيين پديده هاى جهان طبق مفاهيم دينى است   . "سکولاريسم فلسفى بطور مشخص جايى متولد مىشود که در تبيين امور طبيعى،
انسانى و اجتماعى پاى دين به ميان کشيده نشود".

وى اظهار داشت : علم جديد آشکارا علم سکولار است و با ترويج اين علم انديشه سکولاريسم بر جهان حاکم مىشود".

وى در پايان ، مفهوم دقيق و کامل سکولاريسم را توجه به اين دنيا در مقابل توجه به جهان ديگر ذکر کرد.
هجدهمين اردوى سالانه فرهنگى- سياسى انجمن اسلامى دانشگاه تربيت معلم ، با محوريت موضوع "ايران و سکولاريسم " که از امروز (شنبه ) آغاز شد، تا سه شنبه ادامه خواهد داشت .  در اين اردو، صاحب نظران سياسى و اجتماعى به سخنرانى و گفت و گو با دانشجويان خواهند پرداخت .
 

فراهنگ ۲۳۰۵ / ۱۹۱۷

http://www.irna.ir/?SAB=OK&LANG=PE&PART=_NEWS&TYPE=CU&id=13830601110104R01

 

بازگشت به اّرشيو خبرها